Předstíraný boj žďárské radnice proti hazardu?

Vážená rado našeho města,

je to již více než půl roku co bylo paní starostkou avizováno projednávání problematiky hazardu na zastupitelstvu města. Tento bod je ale neustále odkládán – i na nejbližším zastupitelstvu tento bod chybí – a problém se neřeší. Je zcela v kompetenci města kde a zda vůbec provozování hazardu povolí. Článek na titulní straně Novin žďárské radnice je buď dokladem absolutní neznalosti této možnosti nebo jen vedení města účelově předstírá boj proti hazardu, i když mu jde o jeho zachování.

Na podzimní panelové diskuzi o hazardu zaznělo z úst zástupce vedení města, že proběhla jednání s provozovateli hazardu a že na základě toho by se měla začít situace lepšit. Proč ale tedy v rozpočtu počítáte se větším příjmem z hazardu jako loni? Jinak řečeno – počítáte s tím, že se situace vůbec nezlepší a naopak lidově řečeno – lidi do automatů letos nahází více než loni. Místo toho, aby se herny rušily nám tu vznikají nové.

Máme podezření, že téma hazardu se účelově odkládá, aby k jeho řešení vůbec nedošlo a zachovalo se status quo. Může za to možná i podzimní tragická událost sebevraždy jednoho žďárského občana, který se podle svědků dostal do problémů právě zejména díky hazardu a máme svědectví, že takto podobnou situaci neřešil ve Žďáře jediný. Takových lidí není málo a sami jsme byli překvapeni kolika lidí se to bezprostředně týká – tu (bývalý) kolega v práci, tu (bývalý) soused, tu (bývalý) manžel sestry… Ti co předstírají boj proti hazardu se asi bojí, že i díky tomu by se zde mohl hazard zakázat zcela. Chceme vás vyzvat k bezodkladnému projednání na nejbližším dalším zastupitelstvu. Možným řešením jak dojít k závěru by mohlo být i referendum pořádané zároveň s letošními komunálními volbami, pokud byste nebyli ochotní vzít rozhodnutí na sebe.

Na podzim jsme uspořádali panelovou diskuzi, na které se ukázalo jak je pro provozovatele hazardu Žďár důležitý – přijely špičky hazardní lobby a nenechali nic náhodě – zvlášť když okolní města hazard již zakázala nebo o tom uvažují. Videozáznam najdete na našich stránkách a v příloze posíláme i náš zápis s šablonou návrhu deklarace, když byste nechtěli přistoupit k zákazu plošnému – o tom s vámi rádi budeme osobně diskutovat. Nenechte se některými členy vedení města zastrašovat černými hernami. Sice vznikají, ale policie proti nim bojuje a zavírá je a vzhledem k tomu, že se jí to daří již teď, bude se jí to dařit určitě ještě lépe, když s tím budou celorepublikové zkušenosti díky mnoha úplným zákazům hazardu na mnoha místech.

S úctou

Iniciativa Žijeme Žďárem
Zasláno na vědomí všem zastupitelům

Příloha: Zápis z panelové diskuze o hazardu ve Žďáře a návrh deklarace