Žijeme Žďárem hodnotí prvních 100 dní od zvolení nového vedení města

Uběhlo 100 dní od zvolení nového vedení města, to je vhodná příležitost podívat se jak to dopadlo s Rekonstrukcí Žďáru, kterou iniciovala místní skupina Žijeme Žďárem.

Aktuální situace v zastupitelstvu a radě města

V radě města vypadá situace optimisticky, protože signatáři Rekonstrukce Žďáru mají 5 z 9 křesel. V celém zastupitelstvu však podepsalo Rekonstrukci Žďáru pouze 9 z 27 zastupitelů. Zastupitelstvo je ale hlavním rozhodovacím orgánem. Členové Žijeme Žďárem však zůstávají optimističtí a věří v podporu KDU-ČSL a TOP09, kteří se k rekonstrukci stavěli pozitivně a ODS s ČSSD, kteří mají některé RESTy ve svých volebních programech.

Jak tedy hodnotí dnes rekonstrukci jednotliví členové Žijeme Žďárem?

Jan Šedo to hodnotí slovy: “K dnešnímu dni považujeme za v podstatě hotový REST č. 2 “Starosta na plný úvazek”, kdy se nový starosta i místostarosta skutečně věnují městu na plný úvazek a v koaliční smlouvě je ukotven bod, který zamezuje aby se stali sběrateli veřejných funkcí jako se to stalo v minulosti.”

Nová koalice také připravuje “transparetní balíček” v rámci kterého by mělo být zavedeno zveřejňování bodů jednání zastupitelstva a rady města a také účetnictví, což se týká RESTu č. 10 “Smlouvy a účetnictví města na internetu”.

Velký posun proběhl také v rámci RESTu č. 9 “Zapojení občanů do zlepšování města”, kdy již proběhlo veřejné projednávání rekonstrukce kina a anketa týkající se divadla. Nicméně zde Žijeme Žďárem očekává ještě výraznější posun, poté co odezní projekty předchozího vedení. Občany je nutno zapojovat již v raných fázích projektů a v případě projektů veřejných budov či prostranství vyhlašovat architektonické soutěže.

Celou řadu dalších RESTů si dala do plánu nově sestavená Komise rozvoje a životního prostředí jejímž garantem je přímo starosta města Mgr. Zdeněk Návrátil. “Již dnes jsou odstartované pracovní skupiny, které mají vyřešit koncepci architektonického dohledu a sestavit novou strategii města se silným zapojením veřejnosti.” hodnotí situaci Ing. Aleš Studený.

Resty obsažené v Rekonstrukci Žďáru jsou v nějaké podobě obsaženy téměř ve všech programech kandidátek v zastupitelstvu. Problém správy města je samozřejmě širší, resty nejsou vše a věci někdy potřebují svůj čas, prioritu či finance. “Rekonstrukce Žďáru je velmi dobrý základ pro širší diskuzi o dalším směřování našeho města,” komentuje aktivity starosta města Mgr. Zdeněk Návrátil a dodává: “Za sebe osobně jsem rád, že se do naplňování bodů rekonstrukce zapojili prací v komisích či pracovních skupinách také členové či sympatizanti iniciativy Žijeme Žďárem.”

Také se připravují dvě nové cesty, jak se to fungování města může zapojit každý občan. Jednou z nich by měla být služba LepšíMísto.cz a druhá možnost zapojit se do pracovních skupin pomocí formuláře, který by měl vyjít v městských novinách a také na stránkách města.

Více o Rekonstrukci Žďáru zde.