Bude Žďár „Las Vegas“ Vysočiny?

Přidá se Žďár nad Sázavou do elitního klubu měst, která zakázala hazard a vyčistila se od kontroverzních provozoven hracích automatů a VLT? Rozhodne se pravděpodobně 30. října 2013 na jednání zastupitelstva.

Gamblerství, kriminalita, rozpady rodin a další socio-patologické  projevy hazardního průmyslu, a z estetického hlediska nevábné až odpudivé prostředí heren a míst, kde jsou umístěny,  je možno zcela eliminovat obecní vyhláškou. Zůstaneme-li  na Vysočině, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí nebo Velká Bíteš hazard zcela zakázaly. Havlíčkův Brod, Třebíč nebo Jihlava, byť opatrně, s touto myšlenkou intenzivně pracují.

Ve Žďáře nad Sázavou se postoj radnice zatím jeví jako velmi zdrženlivý a relativně vstřícný vůči provozovatelům hazardu. Žďár tak může naplnit temnou ambici stát se vysočinským „Las Vegas“.

Za tím lze hledat lobby provozovatelů heren, kteří argumentují, že městu vyschne významná část zdrojů financující sport, což bylo v loňském roce cca 10 mil. Kč. Je to argument relevantní, nicméně vede nutně k otázce, zda je město dostatečně schopné řídít své fianance, pokud není schopné výpadek příjmů zalepit jinak a stává se tak otrokem hazardních lobbystů.

A pokud se dostalo do situace, kdy konec hazardu znamená konec velkým příjmům do městské poklady, pak se ptáme, proč město tak vycházelo podnikatelům hazardu vstříc a povolovalo hazard v takové míře, kdy se na něm samo stalo „závislé“? Za to jsou zodpovědné konkrétní osoby.

Zastupitelé, kteří o hazardu budou rozhodovat by měli rozhodně znát postoj občanů a nevidět celou záležitost jen optikou „příjem do rozpočtu města“. Indikátorem postoje a názoru občanů nechť je veřejná debata, která se uskuteční dne 3. října za účasti zástupců občanského sdružení Brnění (Matěj Hollan), zástupců měst, která hazard zakázala, úředníků MěÚ Žďár nad Sázavou, zastupitelů města a zástupců hazardního průmyslu.

Akce na facebooku